Terug

We krijgen de laatste maanden regelmatig negatieve berichten te horen over houtverbranding. Op dagen wanneer er veel fijn stof is, wordt door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een negatief stookadvies gegeven. Is houtverbranding dan zo slecht voor onze gezondheid en het milieu?


Hout is een natuurlijke, hernieuwbare en gratis beschikbare brandstof die gebruikt kan worden ter vervanging van fossiele brandstoffen zoals aardolie en steenkool.

Houtverbranding is CO2-neutraal

De hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij verbranding is even hoog als wat de boom heeft opgeslagen tijdens zijn groei. Daardoor kunnen we stellen dat houtverbranding CO2-neutraal is. Uiteraard moet de uitstoot bij de verwerking en het transport ook in rekening gebracht worden. Als je daarom kiest voor lokaal hout, bvb. uit je eigen bos, dan is de CO2-uitstoot op heel beperkt.
 

Milieuvriendelijk verwarmen met hout kan wel degelijk als we:
 

  • Stoken met duurzaam, lokaal en gedroogd hout

  • Een geschikte kachel gebruiken met een hoog rendement

Verstandig stoken? Laat je adviseren door Verbeke & De Baere haarden

Voor Verbeke & De Baere haarden is de milieuproblematiek en gezondheid een prioriteit. Is jouw kachel aan vervanging toe? Gebruik je hem correct? We geven je graag alle advies om verstandig, milieuvriendelijk en zo gezond mogelijk te genieten van je haardvuur of kachel.