Terug

Kies de juiste kachel

Slim stoken begint bij de keuze van de juiste kachel. Een toestel met een te klein vermogen zal nooit voldoende warmte produceren om de gewenste temperatuur te bereiken. Heeft je kachel een te groot vermogen, dan moet je de luchttoevoer sterk beperken om het niet te warm te krijgen.
 

Aanmaken van de kachel

Gebruik geen krantenpapier om de kachel aan te steken. De inkt van het papier zorgt voor schadelijke stoffen. Kies voor natuurlijke aanmaakblokjes in plaats van papier of karton.

Een fout die heel wat mensen maken bij het aanmaken van de kachel, is het meest brandbare materiaal onderaan leggen. Ook al lijkt dat logisch, toch komen hierbij veel meer schadelijke stoffen vrij.

Beter is het dus het meest brandbare materiaal bovenaan te leggen. Zet de luchttoevoer helemaal open en leg twee of drie blokken hout plat op de stookbodem. Plaats een aantal kleine blokjes kruislings op het hout. Leg vervolgens een aanmaakblokje bovenop het aanmaakhout. Laat de deur op een kiertje staan. Sluit de deur van de kachel wanneer het aanmaakhout brandt.

 

Schoorsteen reinigen

Reinig je schoorsteen minstens één keer per jaar en laat ook zeker jaarlijks je kachel nakijken. Dat is niet alleen nodig voor de luchtkwaliteit maar ook om een schoorsteenbrand of verstikking te voorkomen.
 

Let op de luchttoevoer van je kachel

Zet de luchttoevoer volledig open wanneer je de kachel aanmaakt. Eens het vuur goed brandt, kan je de luchttoevoer een beetje verminderen.

Sluit nooit de luchttoevoer van je houtkachel af als de temperatuur te hoog oploopt. Hierbij trekt de schoorsteen minder goed. Wanneer het vuur te weinig zuurstof krijgt, ontstaat er CO of koolstofmonoxide, die jaarlijks dodelijke slachtoffers maakt.


Verbrand geen samengesteld hout

Samengesteld hout bevat lijm en andere kunststoffen. De verbranding ervan veroorzaakt veel luchtverontreiniging en roetaanslag. Meer lezen over de keuze van het brandhout?

 

Tips voor slim stoken