Terug

Verwijder de asresten

Wacht tot de haard of kachel volledig is afgekoeld en maak dan de aslade schoon met een schop en metalen emmer. Met een speciale borstel kan je de haard en roosters reinigen. Is je houtkachel of houthaard uitgerust met een ventilator? Maak deze dan ook regelmatig schoon. Zo voorkom je slijtage en verleng je de levensduur van de ventilator.

 

Borstel de haard

Geef je haard eenmaal per jaar een grondige schoonmaakbeurt. Wacht tot de haard is afgekoeld, verwijder alle asresten en reinig de verbrandingskamer met een vochtige spons. Voor hardnekkig vuil kan je zeep met enkele druppels zoutzuur gebruiken.

 

Verwijder roet van het glas

Reinig het glas van je kachel met ovenreiniger of een reinigingsproduct voor houtkachels. Gebruik geen schuurspons of schuurmiddelen. Deze veroorzaken zeer kleine krassen en zorgen ervoor dat de kachel sneller verontreinigd zal worden.

 

Reinig de schoorsteen

Gebruik je je haard als bijverwarming, dan volstaat het eenmaal per jaar de schoorsteen grondig te reinigen. Is het je hoofdverwarming, dan moet het rookkanaal vaker gereinigd worden.

 

Controleer de afdichting

Branden de vlammen nog onverminderd als de luchttoevoer op de kleinste stand staat? Laat dan de dichtingen vervangen door een specialist.